Κριτική σκέψη: Καλλιόπη Τσούχλη


 Κριτική σκέψη: Καλλιόπη Τσούχλη


Ποίηση

Στην τόσο ταλαιπωρημένη, στην ουσιαστικά άνυδρη θα έλεγα λογοτεχνικά εποχή μας και δη στη ναυτική – θαλασσινή, ένα όνομα δύναμαι να διακρίνω και να ξεχωρίσω στο ομιχλώδες αυτό τοπίο, προτείνοντας το, ως όφειλα, ώστε να καταγραφεί και εκχωρηθεί στον τελευταίο τόμο των "Αθανάτων" του ναυτικού και όχι μόνον, λογοτεχνικού Παρνασσού: Της υποπλοιάρχου του εμπορικού ναυτικού, Καλλιόπης Τσούχλη…

Σηματωρός κρατούσα τον πνευματικό της αλλοδαπής λύχνο, βιώσασα πλείστα, ιστορούσα τόσα δε όσα θυελλικόν μόνον μένος αμίμητον πλάττει τα ανείπωτα.

Σαν να λέμε, δηλαδή, μας εξεικονίζει προσφυώς ικανά τα της ναυτικής και όχι μόνον ζωής της, τόσα όσα οι θύελλες δε τόλμησαν.

…Και τούτη η ελαχίστη σε χρόνο και κόπο κριτική σκέψη, που αφορά τον συγγραφικό βίο της γράφουσας, προέκυψε διότι τυχαίως έτυχαν τα όμματά μου να αντικρίσουν και να ευεργετηθούν από ένα θραύσμα κειμένου αξίας, άκρως εκφραστικό με συνοχή καθώς της ποιητικής τέχνης ανθός αμάραντος. Έκτοτε, εθισμός καλεστικός κάθε της πόνημα: Με την τεχνική των αυξομειώσεων, σε πρώτο και δεύτερο πρόσωπο, ενίοτε με μία διεργασία έσω διαλόγων – λυτρώσεως ψυχικής αλλά και ευδοκίμως αναγκαίας ως προς την στοχαστική της, συνδιαλέγεται με την φίλη των ναυτικών μοναξιά, αντικρίζοντάς την κατάματα, συνομιλώντας θαρρείς ως άνθρωπος προς άνθρωπο, που αγαπά και αισθάνεται, που χαίρεται να θυμάται, που κερδίζει αλλά και συνθλίβεται από το συνεχές ταξίδι, το άξενο πότε φιλικό και πότε αντίξοο.

Τούτος ο λόγος… ναι! τούτος ο λόγος, είναι μεγίστης αξίας, διότι βιωματικός, καθάριος, ωκεάνιος, κρυστάλλινος! με λεβεντιά δοσμένος και αποδομένος με δάκρυα τόσα, που μόνον τιμή μας περιποιεί η στοχαστική της αυτή.

Capt Kalli Tsouchlis
στην λεκτική σας Αργώ, συνεπιβάτες εμείς αν θέλετε και σηματωροί, διότι μας ουρανώσατε και διότι μας συμπαρασύρατε σε σύμπαντα νοητικής και ψυχικής λυτρώσεως, έσω διαλόγων… Να είστε καλά!!


Γιώργος Ν. Μανέτας
Λογοτέχνης
της Ετ. Ελλ. Λογοτεχνών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνέντευξη Νόρα Ξένου Flora Tsikniadopoulou - Jose

  Η Μοναχική Αναζήτηση της Νόρα Ξένου Επιμέλεια συνέντευξης - κειμένου : Φλώρα Ζοζέ Τσικνιαδοπούλου Flora Tsikniadopoulou - Jose Σήμερα θα ...