Συνέντευξη :Στέλλα Σουραφή ,Θεοφάνης Λ. Παναγιωτοπουλος

 


Εντρυφώντας σε μία εξαιρετική ποιητική νουβέλα

Συνέντευξη - παρουσίαση : Φλώρα Ζ. Τσικνιαδοπούλου

Με αφορμή την 4η επέτειο από την παρουσίαση της ποιητικής νουβέλας «Η Εκπλήρωση Του ανεκλπήρωτου» από τις εκδόσεις Άνεμος, σήμερα θα μιλήσουμε με τους δημιουργούς της, τη Στέλλα Σουραφή και τον Θεοφάνη Λ. Παναγιωτoπουλο.

Η Στέλλα Σουραφή είναι πτυχιούχος Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μια βραβευμένη ποιήτρια (τέσσερις συνεχής χρονιές), σε πανελλήνιους διαγωνισμούς Έχει συμμετάσχει σε συλλεκτικές ποιητικές συλλογές, όπως για τον Καβάφη, τον Καζαντζάκη, τον Ρεμπώ κ.α., Καθώς και σε αρκετά συλλογικά ανθολόγια, όπως η Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Τεχνών Συναπαντήματα, Εγκυκλοπαίδεια Γραμμάτων και Τεχνών κ.α. Έχει συνεργαστεί με αρκετούς εκδοτικούς οίκους στη πορεία της συμμετέχοντας σε εκδόσεις τους.

Επίσης ποιήματα της έχουν μεταφραστεί στα Ισπανικά και μάλιστα ένα από αυτά παρουσιάστηκε στα πλαίσια διδασκαλίας και προώθησης της αρχαίας ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού.

Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτοπουλος, είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, με έντονη λογοτεχνική παρουσία.

Έργα του: με τις εκδόσεις Όστρια, η ποιητική συλλογή “Αειθαλής Σκίρτημα” και τα διηγήματα “Ο Τελευταίος Ασπασμός”, με τις εκδόσεις Άνεμος η ποιητική νουβέλα “Η Εκπλήρωση Του Ανεκπλήρωτου”, με τις εκδόσεις Οδός Πανός η ποιητική συλλογή “Μπλακ νόμπελ”, η νουβέλα “Η σιωπή της Περσεφόνης” και η νέα του ποιητική συλλογή “Ο Χείμαρρος Των Κέδρων”, επίσης έχει πάρει μέρος σε αρκετά συλλογικά έργα.

Σήμερα θα μιλήσουμε για την κοινή τους ποιητική νουβέλα “Η Εκπλήρωση Του Ανεκπλήρωτου” από τις εκδόσεις Άνεμος.

Comf24: Καλησπέρα Στέλλα, καλησπέρα Θεοφάνη! Ευχαριστώ πολύ που δεχτήκατε να κάνουμε αυτή τη συνέντευξη!

Συγγρ.:Δική μας η τιμή κι η χαρά που μας φιλοξενείτε και εμάς και το έργο μας.

Comf.24: Είστε και οι δύο βραβευμένοι ποιητές/συγγραφείς πείτε μας λίγο για την πορεία σας.

Συγγρ.: Η πορεία στην γραφή και κυρίως στην Ποίηση είναι ένας ατέρμων τρόπος ζωής του ανθρώπου μέσω του οποίου υπάρχει πνευματικά και ηθικά. Υπό αυτόν τον ορισμό η πορεία χρίζεται ως δια βίου ανάγκη, τροφή και δημιουργία. Όσον αφορά στα βραβεία και στις διακρίσεις, δεν είναι αυτά που κάνουν τον δημιουργό. Είναι αυτά που υπό περιπτώσεις δίνουν στον δημιουργό το έναυσμα να συνεχίσει να ποιεί. Ο δημιουργός δεν πρέπει να αξιώνει βραβεία, γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο ευτυχές για αυτόν απ’ το να νιώθει ότι κοινώνησε το βίωμα στον δέκτη, ότι ταυτίστηκε μαζί του και τον οδήγησε σε μια ανώτερη μέθεξη, αυτήν της ενσυναίσθησης. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βραβείο ενός δημιουργού.

Comf.24: Έχετε γράψει από κοινού μία ερωτική ποιητική νουβέλα την “Εκπλήρωση Του Ανεκπλήρωτου” από τις εκδόσεις Άνεμος Εκδοτική. Μιλήστε μου για τη γνωριμία σας και πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Συγγρ.: Το ποιητικό αυτό “παιδί” γεννήθηκε χάρη στη φιλία μας, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην από κοινού αγάπη μας για την Ποιητική Τέχνη. Ναι, είναι μια ποιητική νουβέλα, ημερολογιακού – επιστολογραφικού ύφους. Είναι μια πολύ ιδιαίτερη συνεργασία που ανατρέπει κάπως τα γνωστά ποιητικά δεδομένα, εφόσον συνδυάζει την παραδοσιακή και μοντέρνα ποίηση.

Comf.24: Η Εκπλήρωση Του Ανεκπλήρωτου γιατί διαλέξατε αυτόν τον τίτλο, μιλάνε για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα ή για τις δυσκολίες που κρύβει ο έρωτας;

Συγγρ.:Ο τίτλος κρύβει ένα “οξύμωρο” , αντιθετικό και σύνθετο χαρακτήρα. Ακριβώς όπως είναι ο Έρωτας. Ο αναγνώστης καλείται να ανακαλύψει ο ίδιος μέσα από τους στίχους αυτό που αντιπροσωπεύει τον ίδιο. Τον ανεκπλήρωτο έρωτα; Τις δυσκολίες της έκβασής του; Το καλό ή το άδοξο τέλος; Ξέρετε, το βίωμα του κάθε δέκτη είναι μοναδικό και το μόνο που θα δώσει “απάντηση στο αναπάντητο “, για να χρησιμοποιήσω κι έναν στίχο της συλλογής.

Comf.24: Το να διαλέξει κάποιος να μας ταξιδέψει σε μια ιστορία μέσα από τον ποιητικό λόγο είναι από τα πιο δύσκολα εγχειρήματα, νιώθετε να εκφράζεστε πιο άμεσα μέσα από τον ποιητικό λόγο;

Συγγρ.: Εκ των πραγμάτων ο ποιητικός λόγος είναι έκφραση “πολυπρισματική”. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα να αγγίξεις την ανθρώπινη ψυχή, ενδύοντας τον λόγο ποιητικά, επιθυμώντας τη συναισθηματική πλήρωση του αναγνώστη! Ας πούμε ότι είναι πηγαίο χάρισμα, σπάνιο, αυθεντικό κι αβίαστο, που τα τεχνηέντως δεν του ταιριάζουν. Πιστέψτε με, ο αναγνώστης το αντιλαμβάνεται αυτό και το διακρίνει.

Comf.24: Ο Ίμερος κατά τον Ησίοδο ήταν γιος της Αφροδίτης όπου αντιπροσωπεύει τον πόθο, την έντονη ερωτική έλξη. Στο βιβλίο σας ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες για κείνον να γεννηθεί και να ανθίσει;

Συγγρ.: Ο Ίμερος υμνήθηκε από τον Ησιοδο και από άλλους αρχαίους και σύγχρονους ποιητές. Είναι εκείνος ο βελοφόρος Θεός, που αναγεννά όλο μας το “είναι”, το κεντά με πόθους και “Διονυσιακή” μανία. Αρκεί ένα μόνο τόξευμα. Είναι όμως κι εκείνος που στην αιχμή του βέλους του στάζει πόνο, ματαίωση, θάνατο. Ο αναγνώστης, ταξιδεύοντας στις σελίδες του “Ανεκπλήρωτου” θα βιώσει όλες τις εκδοχές του – τολμώ να πω – στον υπέρτατο βαθμό. Τώρα τι θα γεννηθεί και αν θα ανθίσει…αυτό θα το απαντήσει ο αναγνώστης. Άλλωστε αυτό είναι το ταξίδι. Να λύσει το αίνιγμα.

Comf.24: Ποια η θέση του Ίμερου στη ζωή σας, στον καθένα ξεχωριστά;

Συγγρ.: Ο Ίμερος είναι ένα ατίθασο παιδί, ζωηρό κι ανήμερο. Κι αν δεν υπήρχε παντού γύρω μας, σε όλα γύρω μας, η ζωή θα ήταν πεζή, ανούσια. Χωρίς Έρωτα, χωρίς ανάβαση και κατάβαση, χωρίς επίγνωση του σκότους, δεν μπορείς να εκτιμήσεις τη δύναμη του φωτός! Και το αντίστροφο. Για εμάς, λοιπόν, είναι Φιλοσοφία ζωής.

Comf.24: Ποιος ιστορικά μεγάλος έρωτας ήταν που σας ενέπνευσε να γράψετε το “Ανεκπλήρωτο Του Ανεκπλήρωτου”;

Συγγρ.: Θα μπορούσα να αναφέρω πολλούς μεγάλους ιστορικούς έρωτες, όπως του Ίωνα Δραγούμη και της Πηνελόπης Δέλτα. Όμως η “Εκπλήρωση του Ανεκπλήρωτου ” εμπνέεται από την εσωτερική ερωτική “δόνηση” του κάθε αναγνώστη ξεχωριστά. Αυτός και μόνο αυτός, εξατομικευμένα, καθώς κι η ίδια η ζωή του είναι οι εμπνευστές του ποιητικού μας έργου.

Στέλλα Σουράφη
Στέλλα Σουραφή

Comf.24: Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια; Στέλλα θέλεις να μας μιλήσεις πρώτη;

Στέλλα: Μελλοντικό μου σχέδιο κι ευχή θα είναι πάντα να μην στερέψω από έμπνευση. Μ’ αρέσουν οι συλλογικές δημιουργίες, να μοιράζομαι τη χαρά της δημιουργίας με ομότεχνους. Έχω συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά έργα και προς το άμεσο μέλλον έτσι θα πορευτώ. Αργότερα δεν ξέρει ποτέ κάνει τι μέλλει γενέσθαι. Είθε να δύναμαι να ποιώ λόγω όσα μας περιβάλλουν (όμορφα ή άσχημα) και να αφυπνίζω έργω τους αναγνώστες. Άλλωστε αυτή δεν είναι η θεραπεία της Τέχνης;

Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος
Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος

Comf.24: Θεοφάνη ποια τα δικά σου μελλοντικά σχέδια;

Θεοφάνης: Δεν γνωρίζω ακόμη… καθώς εδώ και λίγο χρονικό διάστημα κυκλοφόρησε η ποιητική μου συλλογή Ο Χείμαρρος των Κέδρων, από τις εκδόσεις Οδός Πανός και βρίσκομαι σε περίοδο αγρανάπαυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Συνέντευξη Νόρα Ξένου Flora Tsikniadopoulou - Jose

  Η Μοναχική Αναζήτηση της Νόρα Ξένου Επιμέλεια συνέντευξης - κειμένου : Φλώρα Ζοζέ Τσικνιαδοπούλου Flora Tsikniadopoulou - Jose Σήμερα θα ...